office@mestimvsichko.bg
|
0879 102 627

Сгради, които ни пренасят в друго измерение

Сгради, които ни пренасят в друго измерение

by mestim-admin |януари 9, 2020 | Uncategorized

1.“Танцуваща сграда

 Танцуващата къща е офис сграда, която се намира в Чешката столица Прага. Построена е за две години от 1994-та до 1996-та година и е метафора на мъж и жена понесени в танц. Едната кула, която на вид е по-груба и разширена в горната си част символизира мъжката фигура, а другата, изящно и деликатно извита символизира женско тяло. Местни жители и туристи шеговито я наричат още “Джинджър и Фред”, име вдъхновено от американската двойка актьори и танцьори Джинджър Роджърс Фред Астер.

2.“Кривата къща“

Кривата къща, намираща се в полския град Сопот всъщност е търговски център на име “Резидент”. Местните жители наричат сградата с изключително интересна и уникална архитектура – Domek. Идеята е на двама творци Шотивски и Залески. Източник на тяхното вдъхновение са илюстрации от приказна детска книжка, нарисувани от популярния художник Ян Марцин Шанцер. Къщата е построена през 2004-а година и се намира в търговската част на Сопот. Тя е една от основните забележителности за посетителите на града. Площта на “шантавата постройка” е 4 100 квадратни метра. Domek е леко отклонение от праволинейното мислене в стандартната архитектура, която ни заобикаля.

3.“Сградата кошница.“

Световноизвестната “Сграда кошница “, която се намира в САЩ, Охайо, е архитектурна забележителност, построена като централен офис на американската фирма за ръчно изработени кошници и други дървени продукти “Лонгабергер“. Тя е пример за иновативните архитектурни похвати, при които вида и формата на сградите имитират обекта или дейността, с които са свързани. Сградата имитира един от водещите продукти на фирмата “Лонгабергер – кошницата “Medium Market”с увеличен размер от 150 пъти. Основателя на компанията е Дейв Лонгабергер, който при проектирането на постройката настоявал тя да изглежда точно, като модела кошница, с който се слави компанията му.

Очаквайте продължение…..

Share this post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *