office@mestimvsichko.bg
|
0879 102 627

Преместването на зоопарка в София

Преместването на зоопарка в София

by mestim-admin |януари 3, 2020 | Uncategorized

През 1966 проектът за новия Софийски зоопарк е завършен и планът е изграждането му да стане на три етапа за 15 години. Единствените сгради, които са били останали от стария зоопарк са мечкарника и слонарника, защото са с огромна архитектурна стойност. По-късно обче те биват заличени, за да бъдат построени на тяхно място нови сгради.

      През 10 сепрември 1984 година новият Софийски зоопарк е построен от строителните войски и малко  по-късно преместен от столичния бул. Толбухин в жк Хладилника, който се намира почти в подножието на Витоша.

      За преместването на животните са били изработени големи дървени сандъци, с помощта на които са били транспортирани животните. Сандъците са били проектирани по немски образец, а за слоницата е била нужна огромна метална клетка.  Някои от животните е трябвало да бъдат упоени и внимателно вкарани в специално направените за целта транспортни съндъци. Така са били пренесени на ръце до мястото, до което е можело да стигне камион и са били натоварени в камионите с помощта на кранове. В момента българския зоопарк е най-големият на Балканския полуостров на площ от 360 декара земя, повече от 280 вида животни и около 1900 техни представители.

Share this post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *